mdcc (2011-06-16) Ocena: 7 Wino jak podkręcone, mocny owoc w nosie, jeszcze mocniejszy w ustach. Na początku prosta wiśnia ale potem czereśnie, śliwki i cała oranżeria... Przepiękny, drobniutki garbnik i niezła kwasowość... do jagnięciny poszło znakomicie i nawet "potoczyście".
Nie mam doświadczeń, nie wiem czy za parę lat będzie jeszcze tak samo dobre ale na dziś jest do picia i wygląda jakby było trafione w punkt. Tak się wacham między 7/8, jak zwykle przychytrzę i dam 7... bo może ciut za proste? Ale smaczne na pewno! @Enoteka Polska
star (2011-06-16) Próbowaliśmy je w zamku na wodzie, do przepiórek;-) Serio! http://www.sstarwines.pl/wino1209 Choć jak widać rocznik 1999, Joe Stru je przywiózł chyba z Enoteki Tre Bicchieri, a w ofercie Vinoteki 13 chyba też wtedy było. A może la Passion du Vin je miało w ofercie? A teraz? Oby zwykłego Rosso od Poliziano nie mieli w Biedrze, bo jeszcze zniszczą importera:-) wino11826#30374
mkonwicki (2011-06-17) Nie dałoby się jakoś z automatu zmniejszać załączanych fotek? To na A3 można drukować... wino11826#30415
star (2011-06-17) Chyba nie potrafię. Polecenia powłoki skalujące obrazki nie dają się na home.pl wywoływać, a z php takowych nie znam. Niestety. wino11826#30416
rurale (2011-06-17) @ Mdcc To ciekawe co piszesz. Bo ja zrozumiałem, że Asinone to bardzo długowieczne wino. Kazali mi trzymać rocznik 2005 przynajmniej 15 lat. No to trzymam:) wino11826#30418
mdcc (2011-06-17) Z tym trzymaniem to ja po prostu nie wiem.
Jeżeli to wino ma być jeszcze istotnie lepsze, to będzie genialne.
Być może stan taki jak dziś utrzyma przez następne 10lat....
Nie wim jak w Montepulciano ale o Chianti czytałem że 2006 jest relatywnie szybko do picia - może to dlatego takie miałem wrażenia. wino11826#30422
star (2011-07-12) Ocena: 5 Spróbowałem i chcę zapomnieć. Rację miał GP, żeby sobie dać spokój z tym Nobile i Brunello pijać. Skoncentrowane, ale upalne, brak równowagi i kwasowości, słodyczy i smaru trochę. Męczące, choć puste w środku. @LaKaaf/WeinFinger/Vinoteka13
wino11826#31294
star (2011-07-12) Rzeczywiście podkręcone, a nawet pokręcone to wino. Zmęczone sobą samym, świeżości musieliśmy szukać gdzie indziej i znaleźliśmy w prostym Nebbiolo od Bruno Giacosy, z Ballentinesa, czyli Tudor House. A to ma koncentrację, ma słodyczy trochę, mało ma kwasu, dużo garbnika, niestety zbyt suchego, nie do przełknięcia. To są wina, których nie chcę pić. Nie wierzę aby dekantacja miała w czymś mu pomóc. Jancis Robinson gdzieś pisała o tych "suchych taninach" jako chorobie naszych czasów, o tym, że dojrzałości winogrona nie osiągają, jeśli tylko cukier jest wyznacznikiem. Nobile po próbach z Dei u Mielża wydaje mi się mieć ten kłopot, Brunello jakoś zgrabniej sobie z tym na ogół radzi. Z drugiej strony Bettane pisał o jakimś winie, że taniny na tym etapie jeszcze wysychające/usychające, co sugerowałoby możliwość zmiany gdyby poczekać. Może za wcześnie, może się pospieszyliśmy, jest już za późno, nie jest za późno? wino11826#31301
mdcc (2011-07-12) W butelce, którą piłem na pewno nie było suchych tanin a wręcz przeciwnie - taniny były doskonałe. Reszta w zasadzie się zgadza (koncentracja duża, kwasowość nieduża). Różni nas odbiór całości - dla mnie było to wino zharmonizowane, choć nie jest to mój typ wina. I piłem spokojnie do jedzenia. Może trafiliśmy na zupełnie inne butelki, może mamy odmienne oczekiwania co do struktury... wino11826#31305
star (2011-07-12) Może być tak, że to wino nadaje się do wołu, nie przeczę. My jedliśmy je raczej z kuchnią fusion;) więc jedzenie aż tak nie pomagało. Mam jeszcze odstawiony kieliszek więc coś jeszcze dorzucę. MikPaw i Wesoły aż tak się nie krzywili, Wesoły zabrał flaszkę więc może coś więcej powie... a nawet sommelierowi (Michał Jancik) do spróbowania je da, to będziemy mieć pewność w temacie. Ja kupowałem je chyba w Agra Wina, o ile się nie mylę, chyba, że na zgniłym zachodzie, co też jest możliwe. Cena w sumie chyba podobna, może ze dwie dychy tylko taniej. wino11826#31306
star (2011-07-12) Ocena: 6 Oceniane jest na 90 punktów jak widać na 90plus, więc to by szóstka wypadła pewno. Alkohol duży, a w mojej ocenie owoc nie aż tak znowu dojrzały (fenologicznie to się chyba nazywa), aby wytrzymać ambicję i koncentracje, dla mnie kłopot. Więcej na stronie producenta. wino11826#31307