cerretalto (2012-02-25) Ocena: 7 W zasadzie nie mam wiele do dodania do tego co napisali Deo i Rurale na temat 2005. To 2006 uderza od razu świetnym, eleganckim nosem i potężną owocowością. Atrakcyjne, łagodne i baardzo soczyste :). Powinno jeszcze poczekać z rok bo wciąż trochę drewna jest choć to raczej nie jest długowieczne wino (np. 2003 rok temu było już przejrzałe). Merlot jakiś chyba jest, ale nie chwalą się na nalepce. Od pierwszej butelki Poliziano bardzo mi się podoba ta mocna owocowość, nie przykryta zbyt mocno drewnem. Potrafią robić atrakcyjne, przyciągające wina. Topowe Vino Nobile od Poliziano to Asinone, które z moich fragmentarycznych doświadczeń powinno poczekać co najmniej 10 lat. Przywleczone dość dawno temu. Moje 4.1/5, tu pewnie mocne 6/prawie 7. Rocznik 2007 jest w dobrej cenie w Enotece Polskiej. @deopol
rurale (2012-02-25) Przyznam szczerze, że ja nigdy nie odczuwałem jakiegoś gigantycznego dyskomfortu związanego z próbowaniem nobile. Może to nie są jakieś kosmiczne wina, których złożoność, finezja, czy narracja:) miałyby powalić na kolana. Może to wynika z tego że słabo się angażuję. Przy okazji trzeba też pamiętać, że to relatywnie tanie wina, a tym samym przyjaźniejsze dla kupującego. Myślę oczywiście o porównaniu z brunello, czy jakimiś wypasami z Bolgheri czy Chianti. wino13160#38623
star (2012-02-25) Ja trochę Wojtka Bońkowskiego rozumiem - czasem wydawały się te wina bardzo drewniane, zbyt ambitne jakby na jakość owocu, a może owoc trochę taki jakby zgrzany. To mgliste wrażenia jedynie dotyczące Nobile. Na ostatniej (na jakiej byłem) degustacji (!) u Mielża - Toscana bud breaks mając uprzednie fajne wspomnienia z winami Dei, tym razem byłem nimi rozczarowany, ale może w porównaniu z winami Brunello i Rosso od Siro Pacenti (więcej szarmu i głębi) oraz świeże, przyjazne i cieliste Colazzi (opowiadające prostą, ale zrozumiałą historię, wrrróć - znaczy prowadzące taką właśnie narrację, chciałem oczywiście powiedzieć;-), wina od Dei wydały się mało przyjazne. Nie wiem też do końca co miał na myśli GP mówiąc kiedyś abym sobie dał spokój z męczeniem tych Nobile z Montepulciano, ale wierzę, że coś sensownego;-)
Co do Poliziano to podobało mi się ich Rosso, a Asinone też niczego sobie. 25 anni z 2007 chyba dobrze (d)ocenione w Magazynie Wino było. Wina od Poliziano dostępne są w Vinotece 13, u Likusa, we Wrocławiu pełne portfolio, więc nie ma co się martwić ograniczoną ofertą w necie. Vino Nobile di Montepulciano za podprogowe 99zł. Rosso za ok. 60zł, z rocznika 2009. Kupiłem jednak Cremant d'Asace Manna, prawie niemieckie, w ramach świętowania zwycięstwa Radwańskiej nad Georges wino12051#38609 :-) Kusiło mnie Rocche d'Ampsej 2005 Corregii i Arte od Clerico (2001 i 2004), ale noty zamorskie mnie nieco zniechęciły.
Rozumiem także, że kwestia dobrego momentu picia win twardszych, z garbnikiem niezbyt przyjaznym, jest kluczowa. Tu dykteryjka. Pani Beata, dla znajomych Beata, z Vinoteki 13 we Wrocławiu mówiła, że dopiero ostatnio Rosso di Montalcino 2009 od Capanny się otworzyło, wcześniej było sporo niezrozumienia dla tematu. To zwykłe Rosso, a co tu mówić o Brunello (którego od Capanny nie do końca zrozumiałem, dopiero stek otworzył mi oczy i porównanie, z bardziej spektakularną, ale słabiej pijalną Ramnistą) czy Nobile. Ostrożniej więc trzeba ferować wyroki i uczyć się, czego Wam i przede wszystkim sobie życzę:-) @Vinoteka 13, Likus
wino13160#38625
star (2012-02-25) Ze strony producenta:
CLASSIFICAZIONE: DOCG
PRIMA ANNATA DI PRODUZIONE: 1968
NUMERO DI BOTTIGLIE PRODOTTE MEDIAMENTE: il numero di bottiglie prodotte rispecchia l’andamento dell’annata. Mediamente 150.000-180.000 bottiglie
VARIETÀ: 85% Prugnolo Gentile – 15% Colorino, Canaiolo e Merlot
SUPERFICIE DEI VIGNETI: 42 HA
ALTIMETRIA: 300-400 m.s.l.m.
ESPOSIZIONE: Varie
TIPOLOGIA DEI TERRENI: di natura argillo-limosa con media presenza di scheletro
DENSITÀ DI IMPIANTO: 3.000-5.000 ceppi per ettaro
METODO DI VENDEMMIA: manuale
VINIFICAZIONE: la fermentazione avviene in tini “tronco-conici” di acciaio inox a temperatura controllata con follature che integrano i rimontaggi. Fermentazione e macerazione hanno una durata di 18-22 giorni
AFFINAMENTO: circa 14-16 mesi di legno. Due terzi in barriques e tonneaux di rovere francesi (80% di secondo passaggio e 20% nuove) e un terzo nelle botti tradizionali
Może być więc do 15% (miękkiego;-) Merlota. A beczki widziało 2/3 francuskiej, w większości drugorocznej jak widać. wino13160#38634