mieszek (2012-06-05) Ocena: 7 Pilam to w niedz. bardzo fajne. waniliowe. @Centrum Wina
star (2012-06-05) W Winezji różności od Prunotto jak widać, ale tego akurat nie widać:-( Rocznik 2007 dał dojrzałe Nebbiolo więc wierzę, że może być smacznie:-) wino13609#41654
dzidek (2012-06-05) Bardzo fajne waniliowe barolo? Mamo, ratuj :-) Chyba naprawde czas sie ewakuowac...
wino13609#41655
star (2012-06-05) Jak ktoś lubi wanilię, czemu nie? wino13609#41656
star (2012-06-05) Z wiekiem ta wanilia znika, zostaje dżemik i cukiernia:-) Vide 10 lat później, czyli Barolo Prunotto 1997, kupowane w promo za 60zł, słownie sześćdziesiąt złotych, w ilości trzech butelek - poszedłem wtedy na całośc i całą półkę zmiotłem;-) Warto było, solidne szóstkowe wino! wino13609#41657
star (2012-06-05) Dzidek zaproponuj może jakieś niewaniliowe Barolo:-) wino13609#41658
dzidek (2012-06-06) Troche tego jest, rowniez na SW. O gustach trudno, ale jak ktos kupuje butelki za dwie stowy... zreszta Autorka notki zdaje sie od wielu lat wino pija. Usmiechy :-)
wino13609#41659
cerretalto (2012-06-06) Ja myślę na podstawie doświadczeń z dzieciństwa (esencja waniliowa do ciast) i młodości (rozkrojone laski wanilii do grzańca), że wanilia tak łatwo i szybko nie znika. Prunotto to bogata firma Antinorich więc mogła do tych swoich drogich beczek jeszcze sporo domieszać drogich składników. Ciekawe co na to Autorytety, bo sporo blogerów od dawna tak często nadużywa tej wanilii, że dobrze by ktoś wreszcie wytłumaczył skąd się ona bierze w winach ;-). No i dlaczego nie zawsze po jej zniknięciu zostaje dżemik i cukiernia ;-). wino13609#41660
star (2012-06-06) No to podrzucam Barolo na SW, zaczyna się godnie;-) A co do pojawiania się i znikania wanilii to się nie mądrzę, chciałem tylko napisać, że wiekowe Prunotto to całkiem przyjemne wino, może nie bardzo Barolowe, ale smaczne. wino13609#41661
willycoyote (2012-06-06) Prunotto to Barolo w styl Antinorich, czyli barikowe wino, stąd wanilia (która pochodzi od nowego dębu francuskiego, szczególnie z Allier czy Troncais, wypalonego średnio czy średnio-mocno). Ponieważ kobiety bardzo lubią wanilię w winie, producenci "moderniści" używają raczej tych beczek 225-litrowych a nie tradycyjnych z dębu ze Sławonii (Chorwacja wewnętrzna) 1.000 czy 3.000 czy 5.000 litrowych. wino13609#41662
mieszek (2012-06-06) Nie wiem skad cena. kupiono mi na retreacie w gleboczku nie znam ceny. gleboczek vine resort and spa. 2 butelki obie ql. wino13609#41663
star (2012-06-06) Cena gratis, sam dopisałem:-) Opierając się na cytowanym Barbaresco, dostępnym w Centrum Wina i Winezji. No Berlusconi, no barrique any more? W końcu zawitało u nas wino prosto ze SPA, z Głęboczka, znanego i lubianego w Magazynie Wino:-) Epokowe wydarzenie! wino13609#41664